Philippe Jaroussky & Jean-Christophe Spinosi "Ensemble Matheus" / Vivaldi Heroes



Philippe Jaroussky & Jean-Christophe Spinosi "Ensemble Matheus"
Vivaldi Heroes

Vivaldi... ilk aklımıza gelen elbette keman için bestelenmiş olan en ünlü eseri 4 mevsim’dir. 4 mevsim ve 4 konçerto.

1678-1741 yıllarında yaşamış olan İtalyan Barok Klasik Müzik bestecisi aynı zamanda rahip idi. Belki de bundan dolayıdır ki Vivaldi için hayal etme, hayali resmetme, ve ötesinde bunu müziğe dönüştürme tanımları yanlış olmaz. Bu sebeple bu hayal dünyasından yola çıkan eserler hep coşkuludur diyebiliriz. Yüzlerce Konçertonun yanında Vivaldi’nin Arya’ları da çok etkileyicidir.

“Vivaldi Heroes”
 işte bu aryalardan birkaç tanesinin derlemesidir. Bu album bana Vivaldi’nin orkestracı olarak çok yönlülüğünü gösterdi. Bestecinin vokal yazımı ve ifade gücü büyüleyici. Albumü dinlerken karakterlerin yoğun hissi beni etkiledi. Eserleri dinlerken, kırılganlığın aslında insanlıkta ne denli hassas dengelerde durduğunu hissettim.

Bu albumde, Kemanda Jean-Christophe Spinosi önderliğindeki Matheus Ensemble orkestrasına kontr-tenor Philippe Jaroussky eşlik ediyor. Ya da daha doğrusu, Jaroussky’ye Spinosi eşlik ediyor. Jaroussky’nin yumuşak ama güçlü, duygulu ve ses perdeleri arasındaki nazik iniş ve çıkışları insanı büyülüyor. Spinosi’nin dokunaklı keman performansı da şarkılara tam anlamıyla bir bütün oluşturmuş.

Albumün tamamı çok çok güzel. Yorum ve icraa sizi büyüleyecek diyebilirim. Tüm albumü koltuğa gömülü vaziyette kıpırdamadan dinledim. Aklım ve hislerim saflığın derinliklerine, insanlığın zayıflığına daldı çıktı, bu sebepten de mutluluk içerisinde mutsuzluğu da yaşadım. Belki biraz melankoli belki de ümitsizliktir bunun sebebi, bilemiyorum.

Tüm albüm içerisinden şu şarkı diyemeyeceğim. Ama yine de beni etkileyen 2 şarkı var. 
Biri albumün ikinci şarkısı “Vedro con mio diletto”
İkincisi ise yedinci şarkı “Andromeda Liberata”. Bu şarkıya biraz değinmek istiyorum;

Andromeda liberata, RV Anh. 117: "Sovente il sole" (Perseo)

Hikaye Yunan mitolojisinden gelmektedir. Andromeda, Aithopia kralı Kepheus ile Kassiopeia'nın kızıdır. Kassiopeia kendi güzelliğini deniz tanrıçalarından daha üstün gördüğü için Poseidon'u kızdırmıştır. Bunun üzerine, Poseidon Kassiopeia’yı cezalandırmak için, Aithopia’yı yok edecek bir deniz canavarı gönderir. Aithopia’yı kurtamanın tek yolu Andromeda’yı canavara kurban etmektir, ve Andromeda bir kayaya zincirle bağlanır. Perseus, Medusa’nın kafasını kesip öldürdükten sonra dönüş yoluna geçer ve yolu Aithopia’ya düşer. Burada Andromeda ile karşılaşır ve onu ve Aithopia’yı kurtarır. Kassiopeia minnettarlığını göstermek için kızını Perseus ile evlenmesine izin verir.

Andromeda Liberata bir serenattır, cantata ve opera karışımı bir eserdir. Serenat, italyanca sakin gece anlamından gelmektedir. Bu eserler akşam saatlerinde ve/veya geceleyin, açık havada, mutlu bir olay ve genellikle sevgi duyulan biri için verilen küçük konserlerdir. Andromeda Liberata’nın, sürgün edilen Kardinal Ottoboni’nin memleketi Venedik’e dönüşü için bestelendiği tahmin edilmektedir.

Sevgiler
Erkan Tezcan